Rozenbottels

dsc09337.large.jpg

Rozenbottels zie je vanaf Juli aan de rozenstruiken hangen. De donkerrode/paarse bottels zijn rijp om te plukken en te verwerken tot RoosVice.

Ik pluk altijd aardig wat. Zo'n 50-100 rijpe rozenbottels. Ze moeten een klein beetje zacht zijn als je er zachtjes in knijpt. Als ze keihard zijn, zijn ze nog niet goed rijp.

Thuis knijp ik de rozenbottels uit in een steelpannetje.

dsc09336.large.jpg

Ik gooi er water bij, zodat de rozenbottels goed onderwater staan. Daarna gooi ik er 150 rietsuiker door.

Dit laat ik aan de kook brengen. Als het kookt, nog even 5 minuten zachtjes laten doorkoken waarbij je moet roeren zodat de suiker niet aanbrand. Wanneer het is afgekoeld zeef ik het boven een litermaatkan. Druk het lekker fijn in de zeef, zodat al het sap er uitgeperst wordt.

De literkan vullen met water, en je hebt heerlijke verse Roosvice.

Wanneer het nog een beetje waterig smaakt, doe er dan nog wat rietsuiker bij.

dsc09339.large.jpg